Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Frikadel goreng

Frikadel zijn Indonesische langwerpige gehaktballetjes met ui, ei, knoflook,
nootmuskaat en aardappel.

Let wel; Frikadel goreng is niet hetzelfde als de 'Hollandse' frikadel of frikandel.

Ingrediënten:

1 kg rundergehakt
4 eieren
7 grote gekookte aardappelen
1 grote ui 
2 kleine lombokjes
3 teentjes knoflook 
klein beetje selderie
nootmuskaat, peper en zout naar smaak
theel. beetje ketjap manis
olie

Bereiding:

Snijd de ui, de lombok en knoflook fijn en fruit ze in de olie.
Maak de aardappelen fijn en vermeng ze met de gefruite uien, knoflook en de andere ingrediënten. Meng alles goed door elkaar, maak er enigszins plat gedrukte ronde balletjes van en bak die in de warme olie gaar.