Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst.
Perkedel-weetje:
In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes.
Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt.
De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.
Dus: Perkedel betekent eigenlijk niets anders dan een soort van frikadel maar dan zonder de 'n'. Trouwens, in het Javaans wordt het "begedil" genoemd.
Ingrediënten:
4 gesneden lente-uitjes
2 teentjes knoflook
2 theel. gehakte gember
500 gr. visfilet zonder graat
1 eetl. sojasaus
1 theel gula djawa of bruine suiker
1 ei
peper en zout naar smaak (beetje meer peper is erg lekker)
40 gr. maizena/bloem
plantaardige olie
Tip:Om het wat steviger te maken kan je gebruik maken van een beetje aardappelpuree (ca.3 grote aardappelen). Aanrader!
Bereiding:
Pureer de lente-uitjes, knoflook, gember, vis, sojasaus, bruine suiker en ei in een keukenmachine tot een gladde samenhangende massa. Als je aardappelpuree gebruikt, het mengsel door de puree roeren. Vorm met natte handen kleine koekjes van dit tamelijk vochtige mengsel en doop daarna de koekjes in de maizena/bloem.Verhit de olie in een koekenpan of wadjan. Bak de viskoekjes 1-2 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.
Serveer de koekjes met een dipsaus.
Die dipsaus kunt u maken van een eetlepel ketjap manis en een eetlepel ketjap asin en een halve theelepel sambal oelek. Een paar druppeltjes limoen doet wonderen.