Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Nasi bonkie

Heb zelf en snackje bedacht en het bleek/blijkt best wel een succes te zijn. Ik gaf het zelfs een originele naam. "Nasi Bonkie". Het is een lekkere snack als tussendoortje of voor als partysnack. 

Ingrediënten:

Nasi goreng wat over is van de maaltijd
10 velletjes hartige taartdeeg (van o.a. koopmans)
sambal badjak
2 eieren
paneermeel
olie
beetje bloem en water om te plakken

Bereiding:

Kluts de eieren en maak er een mooie omelet van. Als de omelet is afgekoeld snijdt deze dan in dunne reepjes. Ontdooi enkele velletjes welke geschikt is voor de hartige taartdeeg. Besmeer de binnenkant dun met de sambal badjak en doe er een flinke eetlepel nasi goreng op. Laat de zijkanten wel een beetje vrij. Strooi een paar reepjes omelet op de nasi goreng.

De zijkanten naar binnen vouwen en probeer er een mooi rolletje van te maken. Plak het rolletje met het bloemmengsel. Rol nu het nasi bonkie door de paneermeel. Klein beetje aanduwen.
Bak deze heerlijke snack in de olie mooi goudbruin. 

Denk er aan..... tijdens het bakken deze snack wel geregeld draaien.

Smulse...