Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Indisch balletje gehakt

Lekker balletje gehakt met een heerlijk Indisch smaakje.

Ingrediënten:

1/2 kg half om half gehakt.
50 g ongezouten pinda's (of een flinke hand vol)
1 eetl. paneermeel
1 el ketjap manis
1 ei
2 tl sambal oelek
1 teentje knoflook
1 ui
2 theel. djahé
zout en peper naar smaak
1 theel. ketoembar
1 theel. citroen/limoen -sap
2 theel. rietsuiker.
bloem
plantaardige olie of bakboter

Bereiding:

Hak of maal de pinda's grof. Doe het gehakt met het ei in een kom. Voeg de paneermeel en de ketjap toe en vervolgens de sambal, pinda’s en overige ingrediënten. Pers de knoflook erboven fijn. Vergeet niet de zout en peper erbij te doen.

Kneed het gehakt en meng alles goed door elkaar. Vorm met vochtige handen een bal en maak deze bal ietsjes plat. Doe bloem in een diep bord en rol de ballen er een voor een door.

Verhit de boter of olie in een braadpan en braad de ballen, lichtjes, aan. Bak op een laag vuurtje de ballen in 25 min. gaar. Wel regelmatig omdraaien en eventueel een beetje water erbij doen. Draai het vuur de laatste 3 min. iets hoger voor een knapperig korstje.

Lekker met pindasaus.