Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong. ...

Risolles

Risolles zijn Indonesische gepaneerde flensjes. Het oorspronkelijke Franse gerecht - dat je al kan vinden in middeleeuwse kookboeken - is inmiddels een klassieker in de Indonesische keuken. Er bestaan talloze variaties.  Je kunt ze vullen met gehakt of kip en er worden groenten aan toegevoegd.

Ingrediënten:

Pannenkoekjes:
1/2 kg zelfrijzend bakmeel
2 eieren
ca. 850 cl. melk
zout

Vulling:
500 gr. gehakt
1 ui
2 knoflooktenen
1 bouillonblokje
peper en 1 theel. nootmuskaat
1 dun preitje en ca. 5 kleine worteltjes en een klein beetje erwtjes
een paar takjes selderij
300 cl. melk
1 a 2 eetl. bloem
ca. 2 eetl. boter
Water en bloem voor meelpapje

Bereiding:

Pannenkoekjes maken;
Maak een beslag van het meel, eieren, de melk en het zout. Bak er ca. 25 dunne pannenkoekjes ter grootte van 25 cm. van. Aan 1 zijde bakken, ze mogen beslist niet bruin worden. Leg de pannenkoekjes naast elkaar op vetvrij keukenpapier.
Vulling maken;
De fijngesneden knoflook en ui fruiten in de boter. Het gehakt rul bakken, het bouillonblokje en de peper erbij voegen.
De melk er doorheen roeren en binden met de bloem. De fijngesneden prei, selderij en de fijn gesnipperde worteltjes en eventueel wat erwtjes er doorheen scheppen. De ragout laten afkoelen.
Nu gaan we de pannenkoekjes vullen:
losgeklopt ei
paneermeel
olie
bloem
Maak een dik papje van wat water en bloem. Leg op ieder pannenkoekje 1 eetl. ragout en vouw het tot een rechthoekig pakketje, plak de randen vast met het meelpapje. Vul een diep bord met het losgeklopte ei en een tweede diep bord royaal met paneermeel. Haal vervolgens iedere risolle eerst door het losgeklopt ei en dan door het paneermeel.

Bak de risolles in ruime en niet te hete olie, aan weerskanten bruin.

Wow wat een werk maar.....je krijgt er wel een hele speciale en geweldig lekkere snack voor terug. En, het valt allemaal best wel mee.