Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong. ...

Indische gevulde aardappelkroket

Een Indische kroket is een typische snack uit de Indische keuken. Vaak een nogal uit de kluiten gewassen, bolle, gepaneerde, gefrituurde aardappelkroket met een, ietwat zoetige vulling van gehakt,ui, wat worteltjes en wat simpele kruiden.

Ingrediënten:
1 1/2 kg aardappelen, gekookt en gepureerd
paneermeel
olie om in te frituren
2 uien, gepeld en zeer fijn gesnipperd
3 knoflooktenen, gepeld en geperst
2 worteltjes fijn gesnipperd
peper en zout
2 theel. suiker (rietsuiker)
2 eieren, losgeklopt

Vulling:

500 gr. varkensgehakt

Bereiding:

Schillen en koken met zout, fijnstampen met peper en nootmuskaat. Af laten koelen, 2 eieren erdoor en goed kneden. De vulling maken en het gehakt in eigen vet braden, alle kruiden erdoor mengen, tot het gehakt goed rul en gaar is.

Een schep aardappeldeeg in de hand nemen en maak er een balletje van. Plat drukken en vullen met het gehakt. Het deeg om het vlees sluiten en er een rolletje van maken. Door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel. (dubbel paneren.) Frituren in de olie.

Zowel koud als warm te eten. MMmmm....

Wellicht nog een leuke tip: Ikzelf heb het ook nog eens op een andere wijze klaargemaakt. (Wordt toch ook vaker gedaan)

1/2 kg aardappelen, gekookt en gepureerd (een beetje grof)
2 eieren, losgeklopt
paneermeel
olie om in te frituren
500 gr. varkensgehakt
2 uien, gepeld en zeer fijn gesnipperd
2 knoflooktenen, gepeld en geperst
2 preitjes
4 worteltjes fijn gesnipperd
klein bosje selderij
peper en zout
1 eetl djahé (gemberpoeder)
2 theelepel laos
2 theel. suiker

Bereiding:

Aardappelen schillen en koken met zout, fijnstampen met peper en nootmuskaat. Af laten koelen, 2 eieren erdoor en goed kneden en natuurlijk een beetje koffiemelk erdoor. Knoflook, prei, worteltjes etc. etc. zeer fijn maken en gewoon alles bij elkaar doen.

Het gehakt en alle kruiden/groenten door de aardappelpuree mengen samen met wat sambal oelek, djahé en laos. Maak het wat steviger, door er paneermeel door te mengen.

Een schep gemengde aardappelpuree in de hand nemen en maak er een kroketje van. Door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel. (dubbel paneren.) Frituren in de olie/frituurketel.