Klepon is een snack die hoort bij de ‘jajanan pasar‘ oftewel marktsnacks, omdat het traditioneel ’s ochtends vroeg op de markt verkocht werd. Klepon zijn groenkleurige balletjes van kleefrijst of rijstdeeg gevuld met vloeibare palmsuiker (“Javaanse suiker”) en omhuld met kokosschaafsel. Als je in een klepon bijt dan ‘ontploft’ de palmsuiker dus je kunt ze het beste in één keer met gesloten mond opeten.Ingrediënten:
250
gr. ketanmeel (kleefrijstmeel)
250 ml kokosmelk
gula djawa
(geharde, bruine palmsuiker in schijven)
150 gr, geraspte,
gedroogde kokos
Een paar druppels groene kleurstof (zit in een
flesje en is gewoon te koop bij de toko.)
Water en een beetje zout
Voorbereiding:
In
een rijststomer 150 gram geraspte kokos met een snufje zout even warm
maken. Heb je geen rijststomer, neem dan een diepe kookpan vul deze
voor een kwart met water en plaats een metalen vergiet erboven op.
Zodra het water kookt, geraspte kokos met een snufje zout in het
vergiet doen en net zo lang laten stomen totdat de kokos zacht is.
Bereidingswijze:
Neem
een kookpan en vul het driekwart met water.
Dit water laten koken,
zodra het kookt op het vuur laten staan. Het water moet blijven
borrelen.
Ondertussen 2 á 3 schijven gulah djawa (bruine
suiker) in kleine blokjes snijden, van ongeveer een halve cm. In een
kom de ketanmeel en kokosmelk goed mengen.
Een paar druppels
groene kleurstof erbij doen en goed mengen.
Het geheel een pastel
groene kleur hebben.
Van dit alles een mooie, droge, deegbal maken,
het mag niet aan de vingers plakken.
Vervolgens
kun je van dit meel, kleine ronde balletjes maken (iets kleiner dan
een pingpongbal).
Neem een stukje deeg, maak er een balletje van
en doe er een klein kuiltje in. Stop in het kuiltje een stukje bruine
suiker en maak het mooi dicht.
Maak
ongeveer 10 van deze gevulde balletjes en doe ze dan één voor één
in de pan met borrelend water. Als de balletjes boven drijven, zijn
ze klaar. Het deeg is nu gaar en de suiker in het balletje is nu
gesmolten. Heel voorzichtig de balletjes eruit halen en in het
vergiet met de kokos doen.
De
balletjes één voor één door de geraspte kokos wentelen, totdat ze
helemaal bedekt zijn. In deze volgorde ga je door totdat het deeg
op is. Mocht de kokos weer hard worden, weer opnieuw laten stomen.
De
kokosballetjes zijn het lekkerst als ze warm zijn, je kunt ze in de
stomer opwarmen.
Mocht
je toch nog over hebben (wat ik zeker niet denk want ze zijn wel erg
lekker) geen nood, klepon kan prima in diepvriesdozen ingevroren
worden.
Tip:
Bijt
de klepon niet door maar stop het in één keer in de mond. Wanneer
het stukgebeten wordt loopt de gula djawa eruit. Eet de klepon
binnen een dag op omdat het anders taai wordt.