Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Perkedel Jagung

Perkedel Jagung of ook wel frikadel jagung genoemd zijn Indonesische maiskoekjes die je als snack, voorgerecht of bijgerecht kunt verorberen en/of je gasten kunt voorzetten.
Ingrediënten:

3 kleine blikjes maïskorrels
¼ bloemkool, in roosjes van 1 cm gewassen en gesneden
1 klein worteltje fijn snijden
1 bosje selderij, fijngehakt
1 preitje, maar wel alleen het witte gedeelte gebruiken en fijn snijden
1 fijn gesnipperde ui
2 eieren
1 kleine lombok (Spaanse peper) heel fijn gesneden
2 teentjes knoflook ook fijn maken
1 el rietsuiker suiker
1 el kecap manis
2 á 3 eetl bloem
peper en zout naar smaak
zonnebloemolie

Bereiding:
Laat twee blikjes maïs uitlekken. Zet een staafmixer op de korrels, maar pureer ze niet helemaal. Schep de maïs in een mengkom en laat de maïs uit het derde blik uitlekken. Schep ook deze korrels in de mengkom. Voeg de rauwe bloemkoolroosjes, wortel, selderij en prei toe.
Maak een boemboe van de fijn gesneden ui, knoflook, peper, zout, suiker en de kecap manis. Voeg de boemboe en de eiren toe aan het maïsmengsel. Meng alles goed. Roer tot slot de bloem er door. Schep een eetlepel beslag in een wok/wadjan met een flinke laag hete zonnebloemolie en bak de maïskoekjes tot ze goudbruin zijn. Draai de perkedel jagung halverwege en laat uitlekken op keukenpapier.
Tip: Deze lekkere koekjes kunnen ook goed ingevroren worden. Bewaar ze in een luchtdichte trommel. Om ze op te verwarmen, laat je ze eerst ontdooien. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bedenk de koekjes met aluminiumfolie. Warm ze gedurende 15 tot 20 minuten op in een voorverwarmde oven tot 150° C Serveer ze op kamertemperatuur.