Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong. ...

Banana Rolls

Banana rolls worden vaak gepresenteerd aan toeristen op Balie. Of het inderdaad een echt gerecht van het eiland is, dat geloof ik niet maar, lekker is het echt wel. Trouwens, in Thailand worden deze lekkere snacks ook veel gegeten.

Ingrediënten

(Voor 4 personen dus 2 loempia's p.p.).
8 loempiavellen
2 dl. dunne santen
4 lange, vrij rechte bananen
suiker (het lekkerste is bruine rietsuiker)
2 eetl. wit sesamzaad
olie om te frituren
Bereiding:
Leg de loempiavellen uit op aanrecht of werkplank. Leg op elk vel een halve gepelde banaan. Strooi een beetje sesamzaad en wat suiker erover. Rol de loempiavellen op en druk de deegranden met de uiteinden stevig op elkaar vast (dit kan eventueel met behulp van een beetje eigeel of wat water). Bak de "loempia's" in de hete olie goudbruin en lekker knapperig.
Geef hierbij een sausje dat u maakt door de suiker op te lossen in de warme santen.
Deze saus apart in kommetjes serveren en haal de banana rolls na ieder hapje even er doorheen.