Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Bebotok Daging - gehaktballetjes

Flink gekruide en gestoomde gehaktballetjes met een lichte kokosmaak.

Ingrediënten:

½ kg rundergehakt
3 sjalotten of 1 ui
5 teentjes knoflook (2 voor de saus)
1 eetl ketumbar
3 rode lomboks en 2 lombok voor de saus
1/2 eetl djinten
1 theel rietsuiker
1 theel zout
1 theel trassi
3 djeruk purut blaadjes
1 eidooier
250 ml kokoksmelk
2 eetl plantaardige olie (geen olijfolie)

Bereiding:

Snijd de sjalotten of ui, de knoflook en de lomboks mooi fijn en meng het gehakt met de ketumbar, de djinten, de suiker, het zout en de eierdooier. Vorm hier grote balletjes van. 
Verhit in een wadjan of braadpan de olie en fruit hierin de sjalotten/ui, de knoflook, de trassi en de lomboks voor 3 minuten. Voeg dan de balletje toe en bak deze snel rondom bruin. 
Doe dan de kokosmelk en de djeruk purut blaadjes erbij. 

De balletjes zijn in ongeveer 20 minuutjes gaar. Wel op een klein vuurtje de balletjes stomen en in de gaten houden dat het niet aanbrand.