Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong. ...

Gekruide kipkluifjes

Een lekker hapje van Indische gekruide kipkluifjes, met ketjap en knoflook gemarineerd. Leuk en lekker voor bij de rijsttafel of als borrelhapje op een feestje.

Ingrediënten:

1 kilo kippenvleugeltjes en kleine kippenpootjes
5 sjalotjes
4 teentjes knoflook
1 flinke tl. ketoembar
1 tl. djinten
1 tl. limoensap
2 tl. sambal oelek
50 gr. bruine rietsuiker of een flink stukje gula djawa
2 el. ketjap manis
mespuntje peper en zout
water

Bereiding:

De kippenvleugeltjes en pootjes insmeren met een beetje peper en zout en daarna licht aanbakken in de wadjan met een beetje olie. Voeg de grof gesneden uien en de knoflook toe en laat dit 10 minuten door garen. Dan een beetje water, de ketjap en het limoensap erbij doen en roer dit goed door elkaar. De sambal oelek toevoegen en laat het geheel een half uurtje door sudderen (zachtjes koken.) Voeg uiteindelijk de rietsuiker toe en laat het geheel nog ongeveer een half uurtje op een klein vuurtje na sudderen.

Vergeet niet te roeren en af en toe een beetje water erbij te doen zodat het niet aanbrandt. De laatste tien minuten eventjes erbij blijven en het gerecht lekker laten aandikken.
Warm.... maar ook koud, is dit kipgerecht niet te versmaden.

Smulse...