Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong. ...

Indische lumpia (loempia)

Krokante Indische loempiaatjes van filodeeg, gevuld met kip, varkensvlees en groenten! Het is een eenvoudig recept om zelf te maken voor ongeveer 30 á 40 personen.
Ingrediënten:
1 pakje loempiavellen van 40 stuks (verkrijgbaar in de betere toko)
1 dunne prei, fijngesneden
pondje taugé
200 gr. kipfilet, in stukjes gesneden
200 gr. varkenslapjes, in stukjes gesneden
2 grote uien, fijngehakt
3 á 4 tenen knoflook, fijngehakt
peper, zout en knoflookpoeder
1 runderbouillonblokje
Zonnebloemolie
Water en bloem voor meelpapje
Maak de olie zo heet mogelijk en bak de loempia aan beide kanten mooi goudbruin.

Bereiding:

Fruit knoflook, ui en prei in de olie. Voeg er de in stukjes gesneden kipfilet en varkensvlees aan toe en bak dit nog even mee. (het vlees koken is ook erg lekker) Kruid, het geheel met wat zout en peper. Doe er daarna de goed uitgelekte groenten bij en bak het mengsel in 3 á 4 minuten. Voeg een bouillonblokje toe en nu meng je alles goed door elkaar. Eventueel bijkruiden met knoflookpoeder. Dan alles goed uit laten lekken in vergiet.

Voordat je de loempia’s gaat bakken, eerst een meelpapje maken van wat bloem en water. Dit dient als plakmiddel voor de loempiavellen.

Leg op ieder loempiavel 1 á 2 eetlepels vulling. Sla het velletje dicht en plak het vast met het meelpapje. Vouw ook de kanten om en plak ze dicht.

Serveer ze met een sausje van ketjap manis en tomatenketchup.