Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Kaki ayam kecap (kippenpootjes in ketjapsaus)

Kippenpoten in een kruidige ketjap marinade. Dit recept is heel gemakkelijk om te maken en is haast een “must” voor op verjaardagen en/of feestjes of als snoepertje bij de TV. Kan koud of warm gegeten worden.

2-3 kippenpoten per persoon
1 teentje knoflook
½ theel. djahé
1 dl ketjap manis
3 dl water
1 theel. zout
scheutje citroensap
2 theel rietsuiker
1 scheutje rijstwijn (of droge sherry)

Maak een marinade van de ketjap, water, rijstwijn (of droge sherry), uitgeperste knoflook, djahé en zout. Vergeet niet de druppeltjes citroen en de suiker erbij te doen. Deze marinade met de kippenpoten aan de kook brengen en 10 min. laten koken. Beetje water erbij, dat kan gewoon. 

Daarna een dagje in de ijskast bewaren, zodat de marinade goed in het vlees trekt.
Voordat je de kippenpoten gaat braden, goed droogdeppen en in een ingevette braadslee leggen. In een niet te hete oven (150 graden) in 15 min. krokant braden.