Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Kripik pisang (bananen kroepoek)

 Lekkere kroepoekjes (krupuk) van banaan. Onderstaande het recept uit Java.

Ingrediënten:

2 (bak) bananen
250 gr. suiker
1 eetl. kaneel
100 ml water
olie
Los in een klein pannetje de suiker op in het water en roer de kaneel door de siroop. Meng nu de banaan  door de siroop en laat deze afkoelen voor het serveren.

Bereiding:

Snijd de gepelde bananen in mooie dunne plakjes. Schijfjes of mooie rondjes. Verhit in een wadjan de olie en frituur hierin de plakjes banaan goudbruin. Schep ze uit de wadjan en laat deze uitlekken op een stukje keukenpapier..