Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Menjeng Tempé (Balletjes tempé)

Lekkere en goed gevulde gekruide tempé balletjes uit Java en Timur

Ingrediënten:

200 gr tempé
75 gr geraspte kokos
50 gr kleine garnaaltjes
olie

Bumbu:

2 teentjes knoflook
2 sjalotjes
3 rode rawits
1 jeruk purut blaadje
1 cm kencur of een ½  theelepeltje djahé
1/2 theel zout
1/2 theel palm/rietsuiker

Bereiding:

Stoom de tempé gaar en pureer. Hak de garnaaltjes zeer fijn. Maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een mooie gladde pasta. Meng de tempé, de kokos, de garnalen en de bumbu en verdeel dit in ongeveer 22 porties. Vorm van elke portie een balletje. Verhit in een pan de olie bak de balletjes goudbruin en gaar.

Als bijgerecht of borrelhapje. Lekker smullen…