Een
vlammetje is een gefrituurde snack. Het is een extra pikant hapje
(pangsit pedis). Een vlammetje ziet er uit als een mini-loempia.
Het bestaat uit een krokant korstje aan de buitenkant en een zeer
pikante gehaktvulling. Een vlammetje dankt zijn naam aan het feit dat
de snack vrij pikant is en figuurlijk je mond in vuur en vlam zet.
In
de jaren tachtig zijn vlammetjes voor het eerst op de markt gebracht
door Snackproductie Trial BV https://www.signaturefoods.com
Maar
wij gaan een vlammetje speciaal maken. Het lijkt op het bekende
vlammetje, maar dan net ietsjes anders.
Ingrediënten:
1
pak pangsitvellen (verkrijgbaar bij de toko). Hebben ze geen
pangsitvellen, neem dan loempiavellen en snijd elk vel in vier
gelijke stukken.
1
teentje knoflook (fijngesnipperd)
3 lombok (fijngesneden)
1
eetl. sambal oelek
1 theel. vleeskruiden
1 theel. ketumbar
poeder
peper naar smaak
1 eetl bloem
1 ei klutsen (dient als
plakmiddel)
1 ei om roerbakken
3 grote eetlepels gekookte
rijst
400 gram rundergehakt
zonnebloemolie
Bereiding:
Het gehakt
rulbakken en de ui, knoflook en de gesnipperde lombok hier aan
toevoegen samen met de vleeskruiden, ketumbar, bloem en de
peper. Dan de sambal oelek erdoor roeren. Omelet bakken en af laten
koelen. De gehaktvulling een beetje af laten koelen en de drie
eetlepels gekookte rijst erbij doen samen met de in reepjes en klein
gemaakte omelet. Goed door elkaar roeren.
De
loempiavellen ontdooien. Snijd elk vel in vieren en doe 1 theelepel
gehakt op een punt van het velletje. Vouw de punt over de gehakt heen
en dan vouw je de zijkanten naar binnen. Rol het nu op en plak het
vast met losgeklopt ei. 2 minuten frituren of 15 minuten in de oven
doen op 200 graden. Men kan ze ook rauw in de diepvries doen. Leg wel
over ieder laagje vlammetjes een folie of bakpapiertje zodat ze niet
gaan plakken als ze op elkaar liggen. Voor het bereiden van deze
snacks hoeft het niet eerst te worden ontdooid.
Lekker smullen
maar.
Opmerking: Wil
je nu gewoon de vlammetjes maken zoals het hoort, dan laat je de
rijst en de omelet achterwege.