Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Perkedel Tahu (gefrituurde tahoeballetjes)

Perkedel Tahu is een super gezonde, lekkere snack. Het zijn gefrituurde balletjes gemaakt van tahu (tofu). Heerlijk als tussendoortje, snack of bijgerecht. Ook zeer geschikt als vegetarische lekkernij.

Ingrediënten:

300 gr. tahu (3/4 blok)

½ groene paprika
2 theel. maïzena
2 losgeroerde eieren
2 tenen knoflook uitgeperst
2 eetl. peterselie
1 mespuntje nootmuskaat
2 dl olie
zout en verse peper naar smaak
1 kleine gesnipperde prei

Bereiding:

Snij de tahoe in 4 tot 5 stukken. Breng 3 dl water of bouillon aan de kook met theelepel zout. Leg de tahu erin en laat ze 3 min. koken. Daarna laten uitlekken en drogen in een vergiet of zeef. Zaad en lijsten van de paprika verwijderen en in uiterst kleine blokjes snijden.


Prak de tahu zeer fijn en voeg de zeer fijn gesnipperde prei en blokjes paprika toe. Meng alles met de vingers goed door elkaar. Roer de maïzena door de eieren tot een gladde massa. Schenk deze over de tahu en voeg knoflook, fijngehakte peterselie, wat zout, peper en nootmuskaat toe. Opnieuw alles mengen en 15 min. op een koele plek laten staan.

Maak dan balletjes zo groot als walnoten. Bak ze in olie snel rondom bruin.
Lekker bij de borrel, glaasje bier en gewoon uit het vuistje.