Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong. ...

Pikante gehaktstaaf met een echt oosters smaakje

Een heerlijke en pikante gehaktstaaf met een typisch oosters smaakje. Lekker als snack of als bijgerecht bij uw rijsttafel.

Ingrediënten:

½ Kg. rundergehakt
2 knoflookteentjes en 2 kleine sjalotjes (zeer fijn versnipperen)
zout en vers gemalen peper naar smaak
1 theel. ketoembar
1 theel. djahé (gemberpoeder
1 eetl. ketjap manis (zoet)
1 lekkere verse lombok - zeer fijn versnipperen (of 2 theel. sambal oelek)
3 eieren
paneermeel
bloem
½ theel. cayennepeper
bieslook (droog of zeer fijn versnipperde verse stengeltjes)
plantaardige olie

Bereiding:

Paneermeel in een diep bord doen. Beetje grof zout, mespuntje cayennepeper en flinke eetl. bieslook erbij doen. Flink roeren. Doe bloem in een diep bord en 2 geklutst eieren in een ander diep bord.


Doe het gehakt in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
De lombok en de sjalotjes erbij. Voeg zout en peper naar smaak, de rest van de specerijen, het losgeklopte ei, ketjap, en een eetlepel paneermeel toe. Kneed het mengsel goed door en vorm er kroketjes van. 

Eerst door de bloem halen, door het geklutst ei en dan door de paneermeel. Vorm er mooie (iets grote) kroketjes van.Laat de zgn gehaktkroketjes circa 1 uurtje intrekken in de koelkast. Daarna lekker goudbruin bakken in de wadjan met olie of in de friteuse.