Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Pisang goreng (gebakken banaan)

Een grote en een niet al te rijpe banaan in 3 schuine stukken snijden. De banaan mag ook gewoon gehalveerd worden.

Maak een mengsel van bloem, wat water en snufje zout en wentel de stukken banaan erin (het mengsel moet net zo dik zijn als oliebollenbeslag).
Laat ruim olie heet worden in een diepe pan en bak de bananen knappend bruin.

Wel uit laten lekken op bijvoorbeeld een stukje keukenrol. 
De gebakken banaan is koud, ook erg lekker.
Beetje poedersuiker erover heen strooien mmmm