Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Rempejek katjang

Rempejek katjang is een heerlijke Indonesische snack, een heel dun koekje (flensje) gefrituurd in hete olie. Rempejek Katjang is pikant gekruid en zeer krokant. Lekker voor bij de Indische rijsttafel of om gewoon zo te snacken. Wereldwijd bekend in Maleisië, Indonesië en in Nederland. Trouwens, de katjang (nootjes) in de Rempejek kan vervangen worden door een ander ingrediënt, zo heb je bijvoorbeeld Rempejek udang (garnaal) en Rempejek ikan teri (gedroogde visjes). Rempejek wordt ook geschreven als Rempeyek of Rempejeh.

Ingrediënten:

250 gr rauwe pinda's
1 sjalotje
2 teentjes knoflook
100 gr rijstmeel
100 gr bloem
2 theel. ketoembar
1 theel. djinten
1 theel. kentjoerpoeder
2 theel. zout
50 gr santen (kokos in blokvorm)

Bereiding:

Week de rauwe pinda's in kokend water en verwijder de velletjes zodra dit mogelijk is. Giet het water af en laat de pinda's uitlekken. Pel de sjalot en de knoflook en snijd ze fijn. Kneus ze, vermeng ze met het rijstmeel en de bloem en met de kruiden en het zout.

Los de santen op in 1 dl lauw water. Schenk het bij het bloemmengsel en maak een dik beslag ervan. Voeg de droge pinda's aan het beslag toe en roer het flink om. Bak er pollepelgewijs in de hete olie ronde koeken van.
Rempejek wordt meestal gegeten bij gado-gado, bij de rijsttafel of zo maar uit het vuistje.