Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Lemper

Lemper is een Indonesische snack gemaakt van een rolletje kleefrijst met als vulling gehakt, kippenvlees, andere vleeswaren of vegetarisch gehakt. Deze gevulde rolletjes kleefrijst worden meestal in aluminiumfolie of huishoudfolie gewikkeld om ze warm te houden. In Indonesië gebruikt men meestal bananenbladeren.

  Ingrediënten: voor ca. 10 rolletjes

250 gr kleefrijst(bras ketan) gewoon te koop in een goede toko

blokje santen van ca.40 gr (klapper)

Voor de vulling:

200 gr kipfilet of beter kipgehakt
1 ui
2 knoflookteentjes
halve el olie
1 theel. ketoembar
halve theel. djinten
1 theel. koenjit
1 eetl. gula djawa (of bruine rietsuiker)
30 gr santen van een blok
en eventueel een half theelepeltje sambal badjak/brandal

Voorbereiding:

Breng ongeveer 4 dl water met de santen en een klein beetje zout aan de kook, roer tot de santen is opgelost. Voeg de rijst toe en kook die, afgedekt met een deksel, zachtjes gaar en heel zacht.

Maak intussen de vulling:
Hak,of maal de kipfilet zo fijn mogelijk, (of gebruik de kippengehakt) snipper de ui en knoflook zéér fijn.
Verhit de olie in de wadjan, en roerbak de kip rondom bruin of het gehakt . let op...bij het gehakt het overtollige vet afgieten. Voeg de ui en knoflook samen met de ketoembar, koenjit, djinten, en evt suiker toe en roerbak nog ca. 3min.
Voeg de santen, en 2 dl water toe en breng het geheel al roerende aan de kook.
Laat het mengsel zachtjes ca. 15min pruttelen, tot al het vocht verdampt is! Kijk wel uit voor evt aanbranden.

Bereiding:

Leg 10 stukken magnetronfolie van ca 20x20 cm op het aanrecht. Kan natuurlijk ook met "pisangblad" .Spreid op elk stuk een dun laagje rijst en verdeel de vulling in de lengte over het midden van de rijst. Vorm de rijst tot een rolletje met behulp van de folie, en verpak het rijstrolletje strak, en draai de uiteinden goed dicht.

Afwerking; Verwarm de lempers in de magnetron, ca. 1 min op de hoogste stand, of in een stoommandje dan ca 10 min.

Smakelijk / selamat makan