Matrabak
is eigenlijk van origine een Arabische lekkernij. Het is eigenlijk
niks anders dan een gevulde pannenkoek, maar deze pannenkoek geniet in
heel Indonesië grote bekendheid. Matrabak is een snack die je in
Indonesië op elke hoek van de straat vindt. In Indonesië eet je
martabak op straat.
Zowel zoet als hartig. Vaak wordt hartig en zoet
bij de dezelfde straatverkoper verkocht. De zoete versie, martabak
manis, wordt ook terang bulan genoemd. De
hartige soort is martabak telor en wordt vers voor je gemaakt.
Waar
martabak precies vandaan komt is niet zeker. Het zou een verbastering
kunnen zijn van mutabbaq(مطبق)
dat in het Arabisch ‘gevouwen’ betekent en verwijst naar een
soort brood dat in een pan wordt gebakken. Of het woord is ontstaan
in India en komt van mutabar,
dat
staat voor ei-brood.
Maar één ding is zeker. Het is een super lekkere snack die we nu zelf gaan maken. Trouwens, we maken de gemakkelijke en luie versie.
Ingrediënten:
1/2 kg half-om-half gehakt
3
theelepels masala kerriepoeder
1
kleine uitje of een halve grote
2 stukken prei en een bosje selderie (fijn gesneden)
1
theelepel witte peper
1
theelepel zout
1/2 theel. fijngemalen kruidnagel en 1/2 theelepel nootmuskaat
1 knoflookteentje
2
eieren
Loempia
vellen (pak)
Bereiding:
Zet
een wadjan, hapjespan of bakplaat aan op middelhoog vuur met een klein scheutje
olie.
Fruit
hierin de ui en de knoflook, goed roeren. Voeg
vervolgens het gehakt toe en bak dit rul. Breng op smaak met de
masala kerriepoeder, zout en de witte peper, suiker, fijngemalen kruidnagel en de nootmuskaat. Voeg
als laatst de prei en selderie toe en laat heel kort meebakken. Schep alles uit
de pan en leg apart in een kommetje en laat afkoelen. Het is ECHT BELANGRIJK dat de
vulling goed is afgekoeld voordat je aan de slag gaat met loempiavellen.
Als het
mengsel is afgekoeld, voeg je de eieren toe en roer je dit door
het mengsel. Pak nu een loempiavel en schep 2/3 eetlepels vulling
erop. Vouw het dicht als een envelop en plak de zijkanten dicht met
een klein beetje warm water (of een geklutst eitje). Zo ga je door
tot de vulling op is.
Frituur
de Martabak telor voor ongeveer 4 minuten. Als ze gefrituurd zijn laat je ze uitlekken op keukenpapier.
De martabak wordt vaak gegeten met rauwe lombok (pepers).
Smakelijk.....