Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Matrabak telur

Matrabak is eigenlijk van origine een Arabische lekkernij. Het is eigenlijk niks anders dan een gevulde pannenkoek, maar deze pannenkoek geniet in heel Indonesië grote bekendheid. Matrabak is een snack die je in Indonesië op elke hoek van de straat vindt. In Indonesië eet je martabak op straat.

Zowel zoet als hartig. Vaak wordt hartig en zoet bij de dezelfde straatverkoper verkocht. De zoete versie, martabak manis, wordt ook terang bulan genoemd. De hartige soort is martabak telor en wordt vers voor je gemaakt.

Waar martabak precies vandaan komt is niet zeker. Het zou een verbastering kunnen zijn van mutabbaq(مطبق) dat in het Arabisch ‘gevouwen’ betekent en verwijst naar een soort brood dat in een pan wordt gebakken. Of het woord is ontstaan in India en komt van mutabar, dat staat voor ei-brood.

Maar één ding is zeker. Het is een super lekkere snack die we nu zelf gaan maken. Trouwens, we maken de gemakkelijke en luie versie.

Ingrediënten:

1/2 kg half-om-half gehakt
3 theelepels masala kerriepoeder
1 kleine uitje of een halve grote
2 stukken prei en een bosje selderie (fijn gesneden)
1 theelepel witte peper
1 theelepel zout
1/2 theel. fijngemalen kruidnagel en 1/2 theelepel nootmuskaat
1 knoflookteentje
2 eieren
Loempia vellen (pak)

Bereiding:

Zet een wadjan, hapjespan of bakplaat aan op middelhoog vuur met een klein scheutje olie.

Fruit hierin de ui en de knoflook, goed roeren. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit rul. Breng op smaak met de masala kerriepoeder, zout en de witte peper, suiker, fijngemalen kruidnagel en de nootmuskaat. Voeg als laatst de prei en selderie toe en laat heel kort meebakken. Schep alles uit de pan en leg apart in een kommetje en laat afkoelen. Het is ECHT BELANGRIJK dat de vulling goed is afgekoeld voordat je aan de slag gaat met loempiavellen. 

Als het mengsel is afgekoeld, voeg je de eieren toe en roer je dit door het mengsel. Pak nu een loempiavel en schep 2/3 eetlepels vulling erop. Vouw het dicht als een envelop en plak de zijkanten dicht met een klein beetje warm water (of een geklutst eitje). Zo ga je door tot de vulling op is.
Frituur de Martabak telor voor ongeveer 4 minuten. Als ze gefrituurd zijn laat je ze  uitlekken op keukenpapier.

De martabak wordt vaak gegeten met rauwe lombok (pepers).

Smakelijk.....