Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Otak-otak

Otak-Otak is een streetfood gerecht uit Indonesië en Maleisië. Het bestaat uit een kruidige vismousse die in bananenblad wordt gegrild in de pan of op de BBQ.

Ingrediënten

½ kg roodbaars of makreel -filet in stukjes
1 stengel sereh
8 blaadjes jeruk purut
2 teentjes knoflook
suiker
zout
100 gr geraspte kokos
1 volle el sambal oelek
2 stuks laos of een ½ theel poeder
1 stukje (theel) trassi
4 bananenbladeren
100 gr fijne gesneden groene kool
4 el kokosmelk
4 blaadjes basilicum – kemangi
plantaardige olie

Laat de bananenbladeren weken in heet water tot ze zacht zijn en dep ze droog met wat keukenpapier voor gebruik. Snij ze op formaat 25x20cm.

Stop de vis in de staafmixer en pureer deze en zet daarna de gepureerde vis apart.
Stamp of maal de sereh, laos, jeruk purut en de knoflook tot een mooie gladde pasta en breng de pasta op smaak met suiker en zout en meng de geraspte kokos door de pasta. Bak de sambal eventjes aan in olie en voeg de fijngemaakte trassi toe. Meng nu de sambal etc. bij de kruidenpasta.

Leg de bananenbladeren klaar. Verdeel nu de helft van de kruidenpasta over de bananenbladeren. Leg de gesneden kool erop. Verdeel nu de vis over de bladeren. Schep er als laatste de rest van de kruidenpasta, de kokosmelk en de fijngemaakte basilicum erbij.

Vouw de bladeren dicht (maak het eventueel dicht met een prikkertje) en bak of grill de otak-otak. De pakketjes in de Airfryer.... 12 min bij150gr. Kijk of de bladeren gelijkmatig zijn gekleurd.

Lekker met chilisaus of pindasaus.