Perkedel Ikan - Viskoekjes

Heerlijke "originele" Indische viskoekjes welke zo zijn gemaakt. Lekker voor bij de borrel of bij de rijst. Perkedel-weetje: In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes. Volgens insiders komt het recept voor zijnde als Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt. De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Krupuk (kroepoek)

Kroepoek is een gerecht wat je eigenlijk nooit echt zelf maakt. Het is echter mogelijk in de toko en nu zelfs in div supermarkten,  gedroogde ongebakken kroepoek te kopen en die dan zelf thuis te bakken. 

Kroepoek oedang is gemaakt met garnalen, en daarom kunt u ze uitstekend bakken in olie.

Kroepoek emping is gemaakt van noten/vruchten, smaakt iets bitterder en is veel kleiner. De bereidingswijze is echter hetzelfde.

Bereiding:

Olie goed heet laten worden (eventjes uitproberen met een klein stukje).Een paar flinke stukken kroepoek in de olie laten vallen. Met een schuimspaan onder de olie houden. De kroepoek begint meteen te zwellen. Zodra ze bruin genoeg is, eruit scheppen en uit laten lekken.

Pas op dat de kroepoek niet te bruin wordt, ze mag ietsjes aan de witte kant zijn. Wel koud laten worden anders is de kroepoek nog taai.

Kroepoek kan ook gemaakt worden in de frituurpan, maar is dan wel minder lekker.